فوریتهای پزشکی

دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه

لوله گذاری گوارشی و روشهای خاص تغذیه ای

لوله گذاری گوارشی

و

روش های خاص تغذیه ای

 

      برداشتن فشار از روی معده

      Gastric Lavage ( شستشوی معده )

      تشخیص اختلالات

      وارد کردن داروها و غذاها

      رفع انسداد

      ایجاد فشار روی ناحیه ی خونریزی دهنده

      خارج کردن محتویات معده

 

1.لوله های کوتاه

     انواع متداول آن شامل لوله ی لوین وگاستریک سامپ است

     اهداف کار گذاشتن

 Øخارج کردن مایع و گاز از دستگاه گوارش فوقانی

 Øتهییه ی نمونه از محتویات معده

Ø Gavage

 Øدر استفاده کوتاه مدت (3 تا 4 هفته )

 

 

 

      تک مجرایی

      قطر 14 تا 18 فرنچ

      پلاستیکی یا لاستیکی

      طول 125 cm

vاطمینان از محل لوله به وسیله ی :

l آسپیراسیون محتویات معده و آزمودن PH

 lاشعه ی ایکس

vاین لوله به ساکشن متناوب با فشار پایین (30 تا 40 میلی متر جیوه ) وصل می شود

 

 

      حاجب اشعه ی ایکس

      از جنس پلاستیک شفاف

      دو مجرایی

      طول 120 cm

      به منظور خالی نگهداشتن معده

      باعث محافظت بخیه های محل

      مانع از شکنندگی و آسیب مویرگها

      این لوله به ساکشن متناوب کم فشار وصل می شود

      دارای دریچه ی ضد رفلاکس

 

      برای غذا رسانی

 

      به طول 160cm ،در دوازدهه قرار می گیرند

      در طول 175 cm ، در ژژونوم قرار می گیرند

 

      24 ساعت طول می کشد تا لوله به روده برسد

      لوله های غذا رسانی پلی یورتان یا سیلیکون ، دارای قطر کوچکتر ( 6تا12 فرنچ ) و نوک از جنس تنگستن 

 

 

 

      به منظور :

   - برداشتن فشار (decompression)

   - رفع انسداد روده ی کوچک

   - شب قبل از عمل جراحی دستگاه گوارش برای پیشگیری از انسداد بعد عمل

 v این لوله ها تا بازگشت حرکات دودی در محل حفظ می شوند

  Øسه نوع :

1. میلر-آبوت  2. هاریس  3. کنتور

 

      لاستیکی

 

      دو مجرایی

 

      قطر 12 ، 14 ، 16 ، 18 فرنچ

 

      طول 300 cm

 

      قبل از وارد کردن سلامت بالن باید آزمایش شود

 

 

      تک مجرایی

      قطر 14 فرنچ

      طول 180cm

      حامل جیوه در انتها

      نوک فلزی

      تنها برای ساکشن ترشحات و شستشو

 

 

      طول 300 cm

      قطر 16 فرنچ

      بزرگتر از سایر لوله ها

      دارای کیسه ای با گنجایش 4 تا 5 ml در انتها برای سنگین شدن

      قبل از وارد کردن کیسه به دور لوله پیچیده می شود

 

      آموزش بیمار

      توضیح در مورد حالتها و احساسهای مورد انتظار

      وارد کردن لوله بینی معده ای

      اطمینان از قرار گیری لوله بینی معده ای در محل مناسب

 

      به جلو راندن لوله بینی معده ای

      بررسی مداوم وضعیت بیمار و برقراری عملکرد لوله

      مراقبت از دهان و بینی

      بررسی مداوم از نظر عوارض احتمالی

      خارج کردن لوله

 

 

      تعیین اندازه ی لوله

      قرار دادن بیمار در وضعیت نشسته

      اسپری کردن تتراکائین (Cetacaine) جهت بیحسی

 ( غرغره کردن مایع بیحسی و یخ اثر مشابهی دارند )

      تشویق بیمار به تنفس از راه دهان

      نوک بینی بیمار به طرف بالا و عقب کشیده میشود

 

 

      اشعه ی ایکس

      تزریق هوا به داخل لوله و گوش کردن همزمان ناحیه ی اپی گاستربا گوشی

      اندازه گیری طول لوله

      مشاهده مایع آسپیره شده

      اندازه گیری PH مایع آسپیره شده

 

      معده : کدر و سبز رنگ ، خون آلود یا قهوه ای – 5>PH>1

      روده : شفاف و به رنگ زرد یا صفرا – PH ، 6 یا بالاتر

      پلور : زرد کمرنگ و سروزی

      نای و برونشها : خلط سفید رنگ -  PH ، 7 یا بالاتر

 

 

 

      به گونه یا پیشانی بیمار متصل می شوند

 

      لوله ی بینی روده ای بلافاصله ثابت نمی شوند ، زیرا حداقل 24 ساعت طول میکشد تا به روده برسند

 

      برای ثابت کردن لوله های غذارسانی از HALISTER

 

 

 

 

     هر ساعت 5 تا 5/7 سانتی متر

     برای جلوگیری از مسدود شدن هر 6 تا 8 ساعت ، شستشو با سرم فیزیولوژی

     آموزش به بیمار :

                        2 ساعت پهلوی راست

                        2 ساعت پشت

                        2 ساعت پهلوی چپ راه رفتن

 

      یک پرسیجر جراحی برای ایجاد دریچه در معده

      برای تجویز غذا و مایعات

      استفاده طولانی مدت در بیماران پیرو ناتوان

 

 

 

 

 

STAMM                     (موقت)

      انواع گاستروسومی

JANEWAY                     (دائمی)

 

(PEG)                                    گاستروستومی اندوسکوپیک

                    (از طریق برونش شکمی در معده قرار می دهد)

 

 

      بهبود وضعیت غذایی

 

      برقراری تعادل مثبت نیتروژنی

 

      حفظ توده ی عضلانی

 

      کمک به وزن گیری

 

      تسریع در فرایند ترمیم بافتها

 

      پروتئین ها

      کربوهیدرات ها

      چربی ها

      الکترولیت ها

      ویتامین ها

      ریزمغذی ها

      آب استریل

 

      برای جلوگیری از مصرف پروتئین موجود در عضلات و تبدیل آن به کربوهیدرات

 

      بعد از عمل جراحی به طور متوسط 1500 کالری نیاز است تا مانع مصرف ذخیره ی پروتئینی شود

 

      در بیمار مبتلا به تب ، سوختگی ،بیماری های افزاینده متابولیسم و یا جراحی وسیع ، گاهی روزانه تا 10،000 کالری

 

 

 

      حجم مایع ضروری برای تامین این کالری بیش از حد تحمل بدن بوده و باعث  ادم حاد ریوی (pulmonary edema)  و نارسایی احتقانی قلب (CHF) می شود

 

      بنابراین غلضت مواد افزایش داده می شود

 

      تعادل الکتریکی با افزودن پتاسیم به محلول وریدی حفظ می شود

 

 

      عدم کفایت دریافت مواد غذایی توسط بیمار

      عدم امکان تغذیه ی بیمار از راه دهان یا لوله ی معده

      عدم تمایل و علاقه ی بیمار به خوردن مواد غذایی (مثل anorexia nervosa)

      وجود مشکلات طبی

      عدم تغذیه ی طولانی مدت در مراحل قبل و بعد از عمل

 

  
نویسنده : حسن عزیزی ; ساعت ۱٠:٢٠ ‎ق.ظ روز چهارشنبه ۱۳۸۸/۳/٦
تگ ها :